ISO 45001

APLIKACIONI FORMULAR

Preuzmite obrazac pregleda prijave

ISO 45001 je efikasan alat koji se može primeniti na sve organizacije u svim vrstama sektora i aktivnosti i koristi se za sistematičan pregled aktivnosti zaštite na radu u skladu sa opštim strategijama organizacija i da ih analizira u okviru pristupa stalnog poboljšanja. Uz pomoć ovog standarda moguće je uspostaviti sistem menadžmenta u kojem su definisani, analizirani i minimizirani rizici za zdravlje i bezbednost na radu. Usklađeni sa zakonodavstvom, ciljevi zaštite zdravlja i sigurnosti realizuju se kroz praksu. Zaposleni na ovoj strani će biti deo sistema koji je spreman za hitne slučajeve, nadgleda učinke na zdravlje i sigurnost na radu, koristi ih za iniciranje aktivnosti za poboljšanje rezultata monitoringa, prati aktivnosti, prati šta rade i dokumentuje osnovne zdravstvene i sigurnosne aktivnosti.
Za glavni cilj ISO 45001 ima stvaranje i upravljanje zdravim i bezbednim radnim okruženjem uklanjanjem ili minimiziranjem rizika povezanih sa utvrđenim zakonima o zdravlju i sigurnosti na radu. Da bi bili specifičniji, ciljevi ISO 45001 svrstani su u tri glavne oblasti:
1) Zaštita zaposlenih: Zaštita zaposlenih od negativnih efekata na radnom mestu i osiguranje da oni rade u sigurnom i bezbednom okruženju je prvi cilj zaštite i zdravlja na radu.
2) Osiguranje sigurnosti proizvodnje: smanjenje radne snage i gubitaka u radnim danima koji mogu nastati zbog radnih nesreća i profesionalnih bolesti, a samim tim i povećanje produktivnosti rada i zaštite proizvodnje (proizvod i / ili usluga) jedan je od ciljeva zanimanja za zdravlje i bezbednost.
3) Osiguranje operativne sigurnosti: Uz mere koje se preduzimaju u radnom okruženju, požar, eksplozija, neispravnost mašine i isključivanje koji mogu dovesti rizik u rad će zapravo osigurati sigurnost u radu.

Mnoge organizacije implementiraju sistem upravljanja zaštitom zdravlja i bezbednošću na radu kao deo svoje strategije upravljanja rizicima kako bi se prilagodili promenama zakona i zaštitili njihovu radnu snagu. Ovaj sistem promoviše sigurno i zdravo radno okruženje obezbeđivanjem okvira koji omogućava organizacijama da dosledno identifikuju i prate zdravstvene i sigurnosne rizike, smanjuju rizik od nesreća, pomažu u usklađivanju sa zakonodavstvom i poboljšaju ukupne performanse.
ISO 45001 je međunarodni standard koji je u skladu sa standardima kvaliteta i zaštite životne sredine, zajedno sa zahtevima za zdravlje i bezbednost na radu. Iz tog razloga, ISO 45001 se lako može integrisati u druge sisteme upravljanja. Dok ISO 45001 demonstrira da organizacije poštuju zakonodavstvo o zdravlju i sigurnosti na radu, on takođe poboljšava produktivnost na radnom mestu kroz stalno poboljšanje poslovnog okruženja. ISO 45001 je standard za zdravlje i sigurnost zaposlenih, a ne za sigurnost proizvoda i usluga organizacija.

Sa proaktivnim pristupom, ISO 45001 ima za cilj da identifikuje moguće opasnosti koje mogu rezultovati štetom i preduzeti neophodne mere opreza.
Praksa ISO 45001 je uglavnom u skladu sa zakonskim zahtevima koji se ispunjavaju.

To je sistem upravljanja zasnovan na volonterstvu koji se može primeniti na svaki posao, bez obzira na sektor i veličinu.
Koje su prednosti ISO 45001 sistema zaštite zdravlja i bezbednosti na radu?

Pomaže u prevenciji neželjenih događaja koji u velikoj meri dovode do smrti, bolesti, povrede, oštećenja i drugih gubitaka na radu. Osigurava da se resursi štite zaštitom integracije aktivnosti, zaštitom zdravlja i sigurnosti na druge aktivnosti.
To pokazuje da je posvećenost menadžmenta rezultat važnosti za pitanja zdravlja i bezbednosti.

Povećavajući ugled institucije, zaslužuje kredibilnu firmu u javnosti.
Povećava motivaciju i učešće zaposlenih, daje im poverenje u organizaciju, doprinosi pridruživanju vrednostima kompanije. Pokazuje usklađenost sa nacionalnim i međunarodnim zahtevima i zakonima koji se odnose na zdravlje i bezbednost na radu. Pruža sistematsko širenje zdravstvenih i sigurnosnih aktivnosti u okviru organizacije. Obezbeđuje potencijalno smanjenje broja profesionalnih oboljenja i nesreća, sprečavajući gubitak radne snage. To izaziva potencijalni pad u troškovima i vremenima neuspeha. Omogućava bolje upravljanje rizicima za zdravlje i sigurnost i danas i u budućnosti.
Kada je osigurano poslovno zdravlje, doprinosi zadovoljstvu i lojalnosti kupaca obezbeđujući kontinuitet proizvoda koji su u skladu sa zahtevima kupca.Kontroliše nesreće sa rizicima i moguće nezgode u radu. Jasno je da je dijagnoza preventivnih mera.